klasa hydrozoa biologji kl-10
          Klasa ---HYDROZOA.
Si perfaqsues I kesaj klase eshte HIDRA e cila eshte banor e ujrave te embel 
E   cila ka formen e kupes s e zgjatur
Kjo shtaze eshte e perforcuar per substrati ne pjesen e basalt te saj ku pjesa e siperme eshte e lire ku ndodhet goja dhe e cila eshte errethua nga 6-12 tentakula
Trupin e ka dyshtresor endoderme dhe hipoderme ,edhe ps e kane dy shtresa truprore kane disa lloje te qelizave .
Qelizat epidelomuskulore3qelizat percelluese(knidjet) dhe qelizat nervore te cilat formojn sistemin nervor rrjetor apo difuz ,ushqehen me organizma te ndryshem si dafnija peshqi te imet ,lavre etj.
Goja mund te sherben sui vruime anale
Shumohen ne dy mynyrat menyr aseksuale dhe ne menyr seksuale
        Klasa---SKIFOZOA
Si perfaqsues njihet medusa e vertet qe quhet skifomeduza
Kane forme e umbrellas simetria truprore rrezore kane tentakula me eliza te shumta percelluese ku ne mesin e tyre kane organet ndijore
Te skifozoat meduzat jane dominante sepse gjat ciklit nuk kalojne ne forme polipit por zhvillohen dreperdrjte ne meduze
          Klasa---ANTOZOA
Jetojne ne det dhe shumica jane ne forme koloniare
Rreth gojes kane 8 tentakula dhe zgaver truprore te ndara ne 8 dhomza
Koralet formojne skelet I cili skelet mund te jet I jashtem (hecokoralet) dhe skelet I mbrendeshem (octakoralet)
               KRIMBAT E SHTYPUR
Jan eforma te lira te krimbave dhe parazitave me trup te shtypur nga ana shpinore barkore .
Frma elire jetojne ne det ne ujra te embla dhe ne toke ndersa forma parazitare ne kurrizore dhe pakurrizore .
Nuk kane zgaver truprore .trupi eshte 3 shtresor me system te organeve te zhvilluara mire nuk kane organe per frymarrje dhe qarkullim te gjakut .forma eshte e lire, oksijenin e marrin me tere siperfaqe e trupit
Krimbate shtypur kane 3 klase
(a)    KLASA TERBULARIA—ne shumice gjendet en forma te lira por pak edhe ne forme parazitare .forma e lire jane grabiqaret qe ushqehen me protozoa ,krimba dhe gaforre ,levizin duke rreshqitur per substrati .ne koke kane syt dhe organet ndijore .perfaqsues eshte PLANAARIA.
(b)   KLASA TREMATODA-----jane organizma parazitar ku gjat ciklit jetsor nderrojne nje apo me shum individ .kane organelle te posaqme qe perforcohen per ambisi dhe quhet ventuza.levizja e tyre behet me ane te muskujve ,ndersa organet ndijore ekane te reduktuara .ushqehen me gjakun e amvisit .sistemi ekzistues eshte PROTONEFRIDIA jen organizam HEMAFROTIT
(c)    KLASA CESTODA-----jane parazit te sistemin te tretjes te kurrizorve dhe trupine e kane ne forme te shiritit . ne pjesen e parparme kane koken qe quhet skoleks ndersa trupi quhet strobill.trupi eshte I ndare ne segmenete qe quhet PROGLOTIT sistemi ekzistues asht PROTONFRIDIAL.
                             PSEUDOCOELOMATA
Keto bejne pjese ROTARIUA dhe NOMATODET
KLASA NOMATODA----jen grupi me I madh I pseodecelomateve ,gjenden si forma te lira dhe para zitare
NOMADET-kane kutikul te forte me siperfaqe te trupit e te cilin e tajon epiderma
Dalojm edhe hipodermen e cila formon dy trashje ansore dhe nje barkkore ,shpinore .
Perfaqsues I nematodeve eshte askaris llumikoides ose skraja e shiut
 

Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:

 
Username:
Password:
Advertisement
 
 
sot keni pasur 37815 visitors (77452 hits) ne kete faqe
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=