LEVIZJA E NJETRAJTSHME DREJTVIZORE EDHE ALFABETI GREK ESHTE KETU.
                            Fizike
-fizka asht shkence natyrore e cila merret me studimin e vetive dhe ligjeve te pergjithshme te levizjes s e matierjes,duke filluar nga levizja e trupave deri te struktura e tyre.
Fjala  fizik rrjedh nga gr( fizis) qe d.m.th natyr,prandaj fizika para shum kohe u quajte filozofia e natyres .
Madhesit fizke jan e veti matese te:objekteve ,ngjarjeve os e gjendjeve fizke si p.sh gjatesia ,masa,temperature,energjia etj.
Madhesit fizike shprehin intenzitetin e dukuros e fizike ,vetit dhe gjendjen e mjedisit qe marrin pjese ne ate dukuri .qdo madhesi ka anen cilsore dhe sasiore te saj.
 Sisitemi nderkombtar shkurtimisht lexohet SI .eshte themeluar ne konferencen e pergjithshme per matje ne vitin 1960.
Madhesit e njejta ne cilesi port e ndryshme ne sasi quhet madhesi te njellojta fizike.
                        Levizjet drejtvizore
KINEMATIKA-studion levizjen mekanike te trupave d.m.th zhvendosjen e trupave os e pjeset e tyre ne lidhje me njeri tjetrin  ,pa analizuar faktoret qe shkaktojne ate.
Nganjeher gjate shqyrtimit te levizjes mund tem so perfillen deimensionet e trupit dhe I tere trupi te meret si pike matriale me mase m .perafrimi I tille quhet pike matriale.
 Levizja  e qdo pike matriale mund te njihet nes epercaktohet:
(a)    trajkorja e levizjes-qe eshte vija e pershkruar ne hapsir nga pika matriale.
(b)   Origjina e levizjes- qe eshte pike qfardoshme ezgjedhur mbi trajkore .
(c)    Ekuacioni I levizjes qe eshte ekuacioni s=s(t) I cili shpreh ndryshimin e rruges qe pershkron pika matrale ne levizje ne vartesu te kohes
Disa madhesi fizike jan e te percaktuar tersisht nes ejan enjohur vlerta e tyre numerike(numri dhe njesit matese) .madhesit e tilla fizike quhet madhesi skalare.
Keto shenohen me shkronja greke dhe latine.
Vija e cila bashkon te gjitha pikat en hapsir neper te cilin kalon pika matriale quhet TRAJKORE.
SHPEJTESIA E QASTIT-nese do te percaktohet shpejtesia mesatare ne intervalin kohor edhe me te vogel ,ateher ajo shpejtesi mesatare doo te ishte me afer shpejtesis s e vertet .shpejtesia mesatare e percaktuar ne kete mynyre quhet SHPEJTESIA E QASTIT qe shprehet me formulen >..>. v= Δs/ Δt
                  AFABETI GREK ESHTE KETU S E PA E DITUAR ATE SMUND TE VAZHDONJA KY ASHT ALFABETI GREK      >>>>>>.
Alfabeti grek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Arkaik letërsi
 
Wau (Digamma)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sampi (Disigma
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LEVIZJA E NJETRAJTSHE DREJVIZORE ASHT---kur pika matriale per kohe te njejte perhskrun rruge me gjatesi te barabart .
Ekuacioni I rruge s per nje drejtim asht -à s=v*t
Ky ekuacion matematikisht paraqitet kur ku r koefecienti I drejtimit asht konstatnt -à v=s/t    nga  ketu mund te llogaritet koha-à t=s/v
Levizja e njetrajtshe e ndryshushme karakterizon me ndryshimin e njetrajtshem te shpejtesis intervale te njejta khore .madhesia e ketill quhet NXITIM OSE AKCELERACION  dhe shenohet me--à a=v/t
 
Comments on this page:
Comment posted by xhenajda zacaj( lagja 28 tetori ), 05/18/2015 at 6:21pm (UTC):
kot fare
ta shpif

Comment posted by anastasia( xhulio-tuloyahoo.com ), 02/19/2015 at 3:35pm (UTC):
shpejtesia e pare +shpejtesine e dyte pjestim dy


o beta

Comment posted by Faceri( faceriecmekohen.de ), 12/15/2013 at 3:41pm (UTC):
E Di BeSSaA vEqqqQ Djemmt JaN MA T'mEqEmm :*

Comment posted by BESA( besapostribe.de ), 12/15/2013 at 3:31pm (UTC):
VEeQ FemnaA N'kOomEnTT Jan te INteresume per mesimm

Comment posted by Faceri( faceriecmekohen.de ), 12/15/2013 at 3:23pm (UTC):
VEeQ FemnaA N'kOomEnTT

Comment posted by argesa( myadreshotmail.com ), 04/15/2013 at 4:38pm (UTC):

Comment posted by qendresa( qendresa.beshaaahotmail.com ), 01/03/2013 at 3:28pm (UTC):
jam shume e zhgenjyer nga ju nuk ma dhat pergjigjejen qe e prisja ju lutem tjera here te jeni me te kujdesshmee

Comment posted by beta ( sweet_girlskosovaks.com ), 09/26/2012 at 9:30am (UTC):
mund te me ndimoni me kete detyr ju lutem urgjentisht ( gjate levizjes se plumbit te pushkes eshte arritur se shpejtesia e tij te matet dy her ne fillim te levizjes ku eshte fituar vlera 680 m/s dhe ne fund te levizjes ku eshte fituar vlera 550m/s. sa eshte shpejtesia e vleres mesatare ?Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:

 
Username:
Password:
Advertisement
 
 
sot keni pasur 37816 visitors (77467 hits) ne kete faqe
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=